PLASTIČNE ILI PAPIRNATE SLAMKE?

PLASTIČNE ILI PAPIRNATE SLAMKE?
Objavljeno: 17.08.2020 18:51

Plastične ili papirnate slamke?

S jačanjem trenda ekološke održivosti i pojavom zakonskih regulativa koje se odnose na zabranu plastičnih slamki, papirnate slamke postaju pravo rješenje za sve više ugostitelja.

Plastičnim slamkama potrebno je i do 500 godina da se razgrade, te zbog toga predstavljaju prijetnju okolišu, divljim životinjama i ljudskom zdravlju. U procesu razgradnje plastika se raspada u sitne komade plastike, mikroplastiku, koja zagađuje ekosistem i predstavlja prijetnju životinjama i u krajnjoj liniji i ljudima. Iako se mogu reciklirati često završe u mješanom otpadu krivnjom potrošača, a ne u reciklažnim dvorištima jer ih je teško odvajati i sortirati.

Kada govorimo o zakonskim regulativama, EU parlament je odobrio zakon kojim bi se s početkom 2021. godine u svim zemljama članicama Europske unije zabranila upotreba plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, između ostalog i plastičkih slamki.

Potrošači su postali svjesni negativih efekata plastičnih proizvoda na okoliš i ljudsko zdravlje te su počeli zahtjevati ekološki prihvatljive alternative među kojima su se našle i papirnate slamke. One se lako razgrađuju u organiski materijal ostavljajući manji utjecaj na okoliš.

Prednosti papirnatih slamki

Ako kao ugostitelj želite pokazati svojim gostima da ste ekološki osvješteni, korištenje papirnatih slamki dobar je početak. One se mogu kompostirati, što znači da se nakon upotrebe na za to predviđenim mjestima mogu razgraditi na CO2, vodu i organski materijal u periodu od 6 mjeseci. Mogu se reciklirati, odnosno odvojiti od ostalog otpada, a materijal od kojeg su napravljene ponovno upotrijebiti.

Prednosti papirnatih slamki najbolje se mogu uvidjeti ako ih usporedimo s plastičnim slamkama. Papirnate slamke dolaze u više različitih dužina i širina, ovisno o tome za koju vrstu pića se upotrebljavaju, od smoothija do koktela. Ovisno o proizvođaču, mogu biti bezbojne, u boji ili s uzorkom. Boja koja se koristi pri proizvodnji papirnatih slamki je na bazi vode, što znači da ne šteti okolišu i ne otapa se u piću.

U usporedbi s plastičnim slamkama, papirnate slamke nemaju istu cijenu, performanse i ne pružaju isto iskustvo prilikom korištenja. Zbog načina proizvodnje cijena papirnatih slamki je nešto veća od cijene plastičnih slamki. Koliko će slamka trajati ovisi o proizvođaču, ali i o vremenu provedenom u napitku i vrsti napitka.

Stoga, papirnate slamke su odlična opcija:

  • ako ste pod utjecajem sve rigoroznijih zakonskih regulativa kojima se zabranjuju jednokratni plastični proizvodi
  • ako želite izaći u susret gostima koji žele ekološki prihvatljivije opcije
  • ako želite pratiti trendove ekološke održivosti.

Bilo da se odlučite za papirnate slamke zbog zahtjeva gostiju, zakonske regulative ili želite pratiti trendove ekološke održivosti, možete provjeriti našu ponudu i odabrati slamke koje najviše odgovaraju vašim potrebama.

Povezano s člankom