Rukavice lateks/nitrilne/vinilne

Zaštitne jednokratne rukavice se najviše koriste kod medicinskih djelatnosti, kozmetičkih i sličnih salona u kojima su pružatelji usluga u direktnom fizičkom kontaktu sa klijetima te djelatnostima povezanima s pripremom i posluživanjem hrane. One su fizička barijera između operatera i kupca/klijenta, a pružaju kemijsku, biološku i mehaničku zaštitu.

Nošenjem jednokratnih zaštitnih rukavica uvelike se mogući rizici prijenosa bakterija, virusa ili drugih zaraznih bolesti smanjuju na minimum.

Osim što jednokratne zaštitne rukavice pružaju zaštitu od bioloških opasnosti, pružaju i zaštitu od nepovoljnih kemijskih utjecaja odnosno prikladne su za rad s kemijskim sredstvima tipa jakih lužina ili kiselina kao što su profesionalna sredstva za čišćenje. 

Profesije kao što su automehaničari (naprimjer) također vole jednokratne zaštitne rukavice kako bi svoje ruke održali čistima.

Puder kao dodatak kod svih vrsta zaštitnih rukavica smanjuje znojenje ruku, ali s druge strane rukavice s puderom trebaju izbjegavati osobe koje su preosjetljive na isti.

Sama definicija zaštitnih rukavica nam govori njihova svojstva, kao što smo na početku rekli pa iz toga slijedi;

Lateks(latex) rukavice – zaštitne rukavice napravljene od prirodne gume doslovno iscijeđene iz drva kaučuka. Međutim, sve više institucija i bolnica postepeno prelazi na nitrilnu verziju rukavica jer su u mnogočemu otpornije i izdržljivije iako se lateks i dalje nameće kao jeftinija opcija zaštite ruku.

Nitrilne rukavice – nitril je kao takav sintetička guma, no tek od nedavno je cijenom postao pristupačan u dovoljnoj mjeri da se od njega proizvode čak i jednokratne zaštitne rukavice. Nitrilne rukavice imaju bolji koeficijent mehaničke zaštite kao i kemijske zaštite u usporedbi sa lateks ili vinilnim rukavicama. Nitril je uvelike i analergijski materijal te je podoban za korištenje i kod velike većine osoba preosjetljivih na lateks.

Vinilne rukavice – poli-vinil-klorid s dodanim omekšivačima bi bila točna definicija vrste vinila koji se koristi u proizvodnji vinilnih zaštitnih rukavica. Za zaštitne rukavice se prvenstveno koristi zbog jako male propusnosti vlage i plinova te prilično dobra mehanička svojstva. Ujedno je i cjenovno najprihvatljivija opcija.